CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Rabu, 19 November 2008

Bahagian C

Sebelum memasukki bahagian C, Di sini korang semua pembaca atau pelawat blog saya ini boleh melihat apa yang berlaku di sekitar pembandaran yang berlaku dimana terdapat banyak masalah yang berlaku. Dalam Bahagian C ini penerangan adalah bertumpu kepada ranking tentang keefisienan yang mana melibatkan perpepdi penduduk terhadap tahap keefisienan bandar-bandar utama di sekitar Selangor dan juga wilayah Kuala Lumpur. Selain itu terdapat juga perkaitan tentang perpepsi penduduk terhadap tahap keefienan Bandaraya Kuala Lumpur dimana kami menerima pelbagai "feedback" atau maklumbalas yang memberansangkan dan juga tidak dijangkakan. Selepas ini penerangan akan bertumpu kepada bahagian yang diterangkan tadi.

Keselamatan dan Kawalan

Dalam " keselamatan dan kawalan" bagi penduduk rata-rata penduduk merasa berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan. Dimana walaupun ada masalah-masalah jenayah pihak polis masih dapat mengawal dan keharmonian masih lagi terjaga. Dimana rata-rata responden merasa selamat. Pihak polis melakukan rondaan, pemantauan dan pencegahan jenayah adalah sangat berkesan. Terima Kasih Pihak Polis. Teguhkan prestasi dan tingkatkan kualiti.

Pihak Polis


Govenans

Dari sudut "Govenan" pula rata-rata rakyat kurang berpuas hati dengan perancangan, peranan dan dalam membangun kawasan yang terbiar. Dimana banyak aduan dan kami terima oleh responden mengenai masalah ini. Dalam mana yang sebelum ini yang saya paparkan dalam blog ilmiah ini. Saya bukan nak mejatuhkan mana-mana pihak tetapi ini adalah suara responden-responden kami yang mana walaupun ada yang berpuas hati tetapi masih banyak kekurangan yang mana menybabkan masalah terpaksa dihadapi dan ditanggung oleh penduduk.

Governans
Alam Sekitar

Seterusnya dalam prospek "alam sekitar", rata-rata penduduk mengalami pencemaran bau, kerana kadudukan kilang yang berhampiran dengan kawasan penduduk seperti di Batang Kali di mana seorang respon India menyatakan bahawa kebiasaanya berbau busuk akibat daripada aktiviti perkilangan. Oleh itu, beliau menyarankan suatu tindakan yang diambil dan menkaji semula kedudukkan kawasan perkilangan yang berhampiran dengan penduduk. Dimana ia mendatangkan bau yang kurang menyenangkan. Selain itu, isu berbangkit seperti sampah dan sistem perparitan yang kurang efisien juga menjadi isu yang utama. Dimana dia Program Agenda 21 yang diwar-warkan??? Adakah kurang diendahkan? atau ada masalah desebaliknya... Agenda 21 adalah berkaitan dengan "pembangunan mapan", dimana pembangunan disamping penjagaan alam sekitar yang baik. Tetapi kini sebaliknya berlaku. Pada pendapat saya Agenda 21 ini kurang dipraktikkan dan malahan di bandar-bandar yang lain juga menghadapi masalah yang sedemikian.
Agenda 21